Jak odstranit položky od ostatních uživatelů v systému Mac OS X

Mac OS X poskytuje uživatelům možnost mít samostatné účty se soubory, které jsou chráněny před jinými uživateli. To znamená, že pokud nemáte účet uživatele root, nemůžete zobrazit, přistupovat nebo odstraňovat soubory z jiných uživatelských účtů. Pro zabezpečení je uživatelský účet uživatele root v systému Mac OS X zakázán. Po povolení účtu je možné odstranit soubory z jednotlivých uživatelských účtů. Majitelé firem, kteří potřebují získat přístup k jiným účtům zaměstnanců, kteří sdílejí stejný počítač, mohou používat kořenového uživatele k odstranění souborů a úspoře místa na disku. Každý správce počítače se může stát Kořenem, ale nejdříve musíte nastavit účet.

1.

Klikněte na nabídku Apple a poté klikněte na "Systémové předvolby".

2.

Klikněte na nabídku "Zobrazit" a potom na položku "Uživatelé a skupiny".

3.

Klikněte na tlačítko "Uzamknout" a zadejte dříve ověřené uživatelské jméno a heslo správce.

4.

Vyberte tlačítko "Upravit ..." nebo "Připojit ..." umístěné v dolní části stránky.

5.

Klikněte na tlačítko "Open Directory Utility ..." v dolní části okna.

6.

Vyberte nabídku Upravit a zvolte možnost Povolit kořenového uživatele. Zadejte nové heslo do pole Password and Verify (Heslo a ověření) a vytvořte heslo pro kořen uživatele a vyberte OK. Toto heslo není stejné jako heslo administrátora, které jste zadali v kroku 3, ačkoli, pokud si přejete, můžete použít stejné heslo.

7.

Klikněte na nabídku "Jít" a potom na "Počítač". Vyberte hlavní pevný disk, poté klikněte na položku "Uživatelé" a hlavní složku uživatele. Poklepejte na libovolnou složku, do které chcete přistupovat, a přetáhněte všechny položky, které chcete odstranit do koše.

Tipy

  • Pokud se nezobrazí možnost Povolit kořenového uživatele, ujistěte se, že jste odhlášeni ze všech ostatních účtů a přihlaste se do účtu správce chráněného heslem. Můžete také zkusit spouštět opravu oprávnění disku v nástroji Disk Utility, pokud vás systém nerozpozná jako správce.
  • Při pokusu o vytvoření uživatelského hesla uživatele root, pokud jste již uživatele root povolili, budete muset zadat nové heslo. Případně můžete proces zrušit a použít staré heslo.

Varování

  • Odhlaste se z účtu správce, jakmile dokončíte dokončení úkolů. Účet správce by měl být používán pouze v případě, že potřebujete provést změny v systému.
 

Zanechte Svůj Komentář