Jak změnit oprávnění v systému Windows

Po přidání nového zaměstnance do sítě vytvoří správce sítě uživatelský účet a přiřadí zaměstnance jedné nebo několika skupinám, aby se usnadnilo sdílení souborů v rámci pracovní skupiny nebo oddělení. Když zaměstnanec sdílí soubory, může vybrat jednotlivé uživatele nebo skupinu uživatelů a přiřadit přístup pouze pro čtení nebo čtení a zápis. Soubory a složky dědí stejné oprávnění jako jejich nadřazené složky. Pro větší kontrolu může uživatel sdílet soubory a přiřadit každému uživateli nebo skupině pět standardních oprávnění individuálně. Pokročilí uživatelé mohou přiřadit 13 oprávnění a mohou modifikovat, jak jsou oprávnění zděděna z nadřízených složek.

Standardní oprávnění

1.

Spusťte Průzkumník souborů a přejděte do složky obsahující složky nebo soubory, které vyžadují změny jejich oprávnění.

2.

Klepněte pravým tlačítkem myši na složku nebo soubor a vyberte možnost "Vlastnosti". Klikněte na kartu Zabezpečení.

3.

Klepnutím na tlačítko Upravit udělujete nebo odmítnete pět standardních oprávnění pro každou skupinu nebo uživatele, kteří mají přístup k souboru: Úplné řízení; Upravit; Číst a spouštět; Číst; a piš. Klepněte na název uživatele nebo skupiny v poli v horní části okna a zaškrtněte políčko "Povolit" nebo "Zakázat" pro každé z pěti oprávnění.

4.

Chcete-li přidat skupinu nebo uživatele, který není uveden, klikněte na tlačítko Přidat. Vyberte skupinu nebo uživatelské jméno a zaškrtněte políčko "Povolit" nebo "Odmítnout" a zadejte správnou bezpečnost pro novou skupinu nebo uživatele.

5.

Klepnutím zvýrazněte skupinu nebo uživatele v horním okně a klepnutím na tlačítko "Odebrat" zrušíte všechna oprávnění pro tuto skupinu nebo uživatele pro tento soubor nebo složku.

6.

Klikněte na "OK" pro uložení změn nebo "Zrušit" pro ukončení bez uložení.

Pokročilé oprávnění

1.

Klepnutím na tlačítko Upřesnit na kartě Zabezpečení přidělíte speciální oprávnění nebo změníte dědičnost oprávnění. Klikněte na tlačítko Změnit oprávnění v okně Pokročilé nastavení zabezpečení.

2.

Klepnutím vyberte uživatele nebo skupinu ze seznamu položek oprávnění. Zvolte "Upravit ..." pro udělení nebo zamítnutí každé z 13 úrovní oprávnění: Úplné řízení; Traverse Folder / Spustit soubor; Seznam složek / Čtení dat; Čtení atributů; Čtení rozšířených atributů; Vytvořit soubory / zapisovat data; Vytvořit složky / přidat data; Napište atributy; Napište rozšířené atributy; Smazat; Číst oprávnění; Změna oprávnění; Převzít vlastnictví. Klepnutím na tlačítko OK uložte změny.

3.

Klepnutím zrušte zaškrtnutí políčka "Zahrnout dědičná oprávnění z nadřazeného objektu tohoto objektu", pokud nemůžete změnit žádnou z úrovní oprávnění pro soubor nebo složku, protože jsou všechny zděděny z nadřazeného adresáře. Vyberte "Přidat" nebo "Odebrat", chcete-li přiřadit zděděné oprávnění k tomuto souboru nebo složce nebo zvolte "Odebrat", abyste odstranili všechna oprávnění, která byla zděděna. Klepnutím na tlačítko Upravit změňte každé oprávnění konkrétně pro uživatele a vybraný soubor nebo složku. Klikněte na tlačítko "OK" pro uložení změn nebo "Zrušit", chcete-li je vrátit zpět.

4.

Klepněte na tlačítko "Přidat ..." a vyberte nového uživatele nebo skupiny pro přidání oprávnění k souboru nebo složce. Přijměte výchozí oprávnění, která uživatel dědí z nadřazené nebo udělit oprávnění jednotlivě, pokud zrušíte zaškrtnutí políčka dědičnosti. Klikněte na tlačítko "OK" pro uložení změn nebo "Zrušit", abyste je ignorovali.

5.

Zvýrazněte skupinu nebo uživatele v položkách oprávnění a klepnutím na tlačítko "Odebrat" odeberte všechna oprávnění pro danou skupinu nebo uživatele. Klikněte na tlačítko "Odebrat", pokud jste přidali nového uživatele a rozhodli jste se, že přidělíte oprávnění, která nechcete uživatele přidat, protože tlačítko Zrušit bude mít vliv pouze na přiřazení oprávnění a nebude zrušit akt přidávání uživatele do seznamu.

6.

Klepněte na kartu Efektivní oprávnění a vyberte skupinu nebo uživatele, jejichž oprávnění jste změnili. Zkontrolujte výsledná oprávnění, která budou uživateli udělena na základě změn a dalších nastavení zabezpečení systému Windows.

7.

Klepnutím na tlačítko "OK" naposledy uložte všechna oprávnění pro tento soubor nebo složku.

Upozornění

  • Pouze pokročilí uživatelé by měli ručně změnit oprávnění k souborům, zejména ty, které obsahují dědičnost. Pokud změníte oprávnění nesprávně, mohly by být v rozporu s jinými nastaveními zabezpečení.
  • Pokyny obsažené v tomto článku se týkají médií v počítačích se systémem Windows, které používají nový systém souborů technologií. Verze systému Windows NTFS zahrnují Windows NT 3.1, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows Server 2000, Windows Server 2003, Windows Server 2008 a Windows Server 2012. Tyto pokyny se nevztahují na média formátovaná s jiný souborový systém, například paměťovou kartu naformátovanou systémem File File Allocation Table.
 

Zanechte Svůj Komentář